Mozarella Yapalım

Bence yapalım. o kadar kolay yapımı hem hızına hem elde ettiğiniz ürünün lezzetine şaşıracaksınız. Mozarella en lezzetli manda sütü ile oluyor olmasına da nereden bulacağım Vera manda sütünü diyorsanız inek sütü ile de yapabilirsiniz. Oranlar yine değişmeyecek. Malzeme listesi verirken bazı ek malzemeleri de yazacağım ama bunları kullanmak zorunda değilsiniz. Olur peynir yapmak sizde de bende ki gibi bir tutku olur siz de o zaman bu ek malzemelerin peşine düşer eşe dosta yurt dışından gelenlere rica etmeye başlarsını. Çünkü emin olun ki bu doğal ilaveler hem aldığınız ürünü daha da çoğaltıyor hem de hak ettiği lezzeti size veriyor. Çünkü bilin ki aldığınız çiğ sütler bile satışa sunulup paketlenmeden evvel yağ ayrım işlemine giriyor işte bu işlem sırasında gerçekleşen reaksiyonları biz bu takviye ürünler ile hallediyoruz.

Ayrıca sütü pastörize etmelisiniz ama onu burada yazmayacağım çünkü günlüklerimde bu işlemi anlatmıştım.

Ben bulamıyorum akrabam da yok bana yardım et derseniz de bana mail atın sizi yönlendirebilirim belki 🙂

Şimdi gelelim ihtiyaç duyacağınız teknik alet edavata; Derin bir tencereye, mümkünse sütün ısısını ölçeceğiniz bir termometreye, ince delikli bir süzgece ve bıçağa ihtiyacınız olacak.

Malzemeler

  • 4 lt çiğ manda sütü
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme dolusu sitrik asit yani limon tuzu 100 ml temiz içme suyunda eritilmiş
  • 1 tatlı kaşığı şirden mayası ( bu ölçü her maya markasında değişebilir maya ölçüsünü bu yüzden elinizde ki ürünün kullanım şartları ile belirlemeye çalışın)
  • 1 Tps kalsiyum klorit ve bu ölçünün yarısı kadar lipaz ( bu iki ürün de şart değil)

Yapılışı

Sütünüzü pastörize ettiğinizi var sayarak işlemleri anlatmaya başlıyorum. 4 lt sütünüz henüz soğukken kalsiyum kloriti ve suda çözdürdüğünüz sitrik asitinizi yani limon tuzunu ilave edip güzelce karıştırın ve ocağın altını yakın. Bir bardağa 100 ml kadar su koyun ve lipazınızı buna ilave edip iyice karıştırın. lipazınız eridikten sonra mayayı da aynı suya ilave edin ( yine söylüyorum lipaz yoksa sorun değil işleme lipazsız devam edeceksiniz) sütünüz 30-32 °C ye kadar ısındığında (dereceniz yoksa üzgünüm bu serçe parmağınızı ısıracak kadar bir sıcaklık değil bunu serçe parmağı ile ölçemezsiniz ama bildiğiniz ılık olmalı) maya ve lipaz karışımını ekleyip karıştırıp tencerenizin ağzını kapatın. Sütünüz 5 dk içinde kesilecektir ama hadi ne olur ne olmaz endişelisiniz 30 dk bekleyin. elinizle telemeye dokunun telemeniz oluştu ise bir bıçak yardımı ile yarım kibrit kutusu ölçüsünde telemenizi kesin. sonra ocağın altını yakıp ısıyı 40 °C ye kadar yükseltip ocağın altını yine kapatıp 5 dk telemeyi dinlendirin. Dinlenen telemeyi süzgecinize alın ve elinizle ara ara bastırarak güzelce süzülmesini sağlayın. ne kadar iyi süzerseniz o kadar iyi. Süzülme işlemi bitti ise şimdi en eğlenceli kısmı geçebiliriz.

Ayrı bir kapta su ısıtmaya başlayın bu suyun ısısı 75 °C ‘lerde olmalı daha fazla olması riskli çünkü peynirin ikinci işlemini bu suda yapacağız. daha yüksek olur ise peyniriniz eriyip gider.

Suyu ısıttınız ise bu suya ince delikli bir süzgeç yerleştirin. süzdüğünüz peyniri elinizle parçalayarak bu süzgece koyun. peyniriniz erimeye ve diğer parçalarla birleşmeye başlayacak. bu sırada tahta bir kaşıktan yardım alın ve eze çevire peynire elastikiyet vermeye başlayın. Peyniriniz hamur gibi yoğrulmaya başladığında bir kaç kez uzatıp gene sıcak suya koyun. bu işlemi peyniriniz pürüzsüz bir dokuya sahip olana kadar yapın. Peyniriniz olduktan sonra bir parca koparın esneterek yuvarlak bir form verin ve buzlu suya atın. Artık mozerellanız hazır. Mozarella uzun dayanan bir peynir değil buz dolabında en fazla 1 hafta durur. fazlasını derin dondurucuda saklayın ve ihtiyacınız oldukça çıkarın.